Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали

...
Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали
Коментари Харесай

Мариана Аламанчева намерена в кома, не успяват да я спасят

Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали креативната си орис на Сатиричния спектакъл. Безкрайно женствена и мека, фаворитка на дребни и огромни, човек с нелека орис, само че с неумолимо възприятие за достолепие... ". С такава обява във Facebook Сатиричният спектакъл заяви за гибелта на актрисата Мариана Аламанчева в понеделник следобяд. "Ех, Мариана, Мариана... Почивай в мир! Дано душата ти откри покой! ", пишат още от театъра.
"Била е в кома в 8 ч сутринта, отиде си в 12 на обяд! Милата Мариана. Моята Мариана, която ми беше като сестра 50 година Не претърпя гибелта на щерка си Зори ", изплака Николай Николаев - Бате Николай. Той научил за кончината на Мариана Аламанчева от Жоржета Чакърова. Двамата бяха известни като Бате Николай и Кака Мариана от първото предаване за деца гении "Златното петле ". Обичани и чакани в цяла България.

Мариана - постоянно великодушна душа, имала квартирант - Зарко, на тавана на кооперацията в центъра на София - естествено, без наем. Той имал грижа всяка заран да наминава да я види. Намерил я в кома. Страдала от тежка форма на диабет. Трудно се движела. Тежко ѝ било по многото стълби към жилището (в дни на безпаричие даже е чистила входовете - б.а.). Звъни на 112. Четири часа по-късно се оказва невероятно да спасят актрисата.

"Мариана имаше един брак, който завърши ненадейно - замениха я с по-млада жена. Този стрес отключи диабета, който стана причина и за нейния край - споделя Николай Николаев. - Чувахме се всеки ден.

Тя беше най-хубавият и великодушен човек, който съм познавал. Прекрасна актриса, прелестна! Когато постъпи в Сатирата, беше най-красивата актриса. Обръщаха се след нея! Вървим по улицата, среща ни бедняк. Мариана има 2 лева Бърка в джоба, пуска му лев. Отминава. След 2 метра се връща и му споделя - ето ви, вземете и този лев. Това беше Мариана! Раздаваше се на всеки, който има потребност. Докрай!

Но се срина, когато щерка ѝ Зори - надарена художничка, посегна на живота си преди 6 месеца. Почти пред очите ѝ. Намери я мъртва в дома им. Посегнала на себе си. Как, за какво, остана загадка. Но Зори си отиде. Остави я сама и тя не го претърпя.

"Николай, не ми се живее, детето ми го няма ", споделяше ми тя. Аз, който преди малко бях изгубил по сходен метод и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби - б.а.), ѝ споделях: "Мариана, би трябвало да победиш тъгата, би трябвало да вършим нещо положително за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкоз! " Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се съобщи, блага Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми... "

Николай Николаев допуска, че прощаването с Мариана Аламанчева ще е в четвъртък в черквата "Св. Седмочисленици ", само че прецизен час още няма. Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 година Първоначално приключва механотехникум, а по-късно и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов " през 1964 година в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Актрисата е измежду участниците в известните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация " по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец " по Ст. Л. Костов.

През 2017 година е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век " в категория "Звезда ". Дъщерята на актрисата Зорница беше открита от майка си мъртва преди няколко месеца в техния апартамент в центъра на София. Часове преди да посегне на живота си, е споделила, че е щастлива с индивида до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за галерия, че след минути излиза на разходка с него, тъй като постоянно дружно тичали... Мариана излиза за малко. Тези няколко минути се оказват съдбовни. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Мариана Аламанчева е взела участие в редица филми. Сред тях са "Баш майсторът фермер ", "Година от понеделници ", "Темната кория ", "Два диоптъра далекогледство ", "Не си отивай! ", "Последният ерген ", "Селянинът с колелото ", "С изключително мнение ", "Мъже в командировка ", "Свобода или гибел ", пише  "24 часа ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР